Кейс: Видалення новоутворень фракційним лазером CO2

Після теплого літнього сезону приходить осінь, а це означає, що прийшов час для планового огляду. Особливо важливо в цей період відвідати дерматолога, тому що під впливом ультрафіолетових променів, на шкірі формуються новоутворення та пігментації.

З нами Юлія Шиліна, дерматовенеролог, косметолог, лазерний фахівець Клініки естетичної медицини Coolaser в партнерстві з Valikhnovski Surgery Institute та член Люксембурзькій Гільдії естетичної медицини і косметології (GLMEC). Сьогодні вона розповість про різны типи новоутворень, їх діагностику та процес видалення.
1.Бородавки
Кожна людина хоч раз у житті стикається з бородавками - доброякісними епідермальними утвореннями, викликаними папіломавірусом людини. Найчастіше зустрічаються на долонях, шкірі навколо нігтів, підошвах, колінних та ліктьових згинах. Мають вигляд шорстких напівкруглих тілесного кольору папул, часто з чорними точками на поверхні (тромбовані судини).

Бородавки можуть з'явитися в будь-якому віці. Але в дитячому віці вони можуть регресувати та для дорослих бородавки стають суттєвою проблемою, так як часто пацієнти не звертаються за допомогою поки утворення є безболісним та не доставляє естетичного дискомфорту.

Найсучасніший і ефективний метод видалення бородавок - використання хірургічної лазерної насадки Adonyss CarbonFrax CO2. Використовуючи режим безперервних хвиль, можна безкровно випарувати тканини бородавки до потрібної глибини, не травмуючи навколишні тканини, що часто відбувається при кріотерапії. Процедура займає кілька хвилин і мало болюча. Перед процедурою рекомендовано наносити топичну анестезію, особливо чутливим пацієнтам можна зробити ін'єкцію анестетика. Іноді процес необхідно повторити, але в основному все залежить від індивідуальних особливостей та розташування бородавки. Загоєння відбувається протягом декількох тижнів, після сеанс можна повторити.

2.Папіломи
Так в народі так називають ниткоподібні та пальцевидні бородавки. Схожі на кольорову капусту, складаються з декількох або одного пальцевидного виступів, що ростуть частіше з вузького кореню. Зазвичай локалізуються навколо очей, підборіддя, шиї та носа. Видалення лазером відбувається дуже швидко, буквально кілька імпульсів в зону ніжки папіломи дозволяє безболісно її відсікти.
Папілома
3.М'які фіброми
Доброякісні поліпи, які з'являються в шкірних складках. Найчастіше зустрічаються у жінок, зазвичай виникають після 30 років. 25% населення має хоча б одну фіброму на тілі. Їх часто плутають з папіломами, але за структурою вони істотно відрізняються. Якщо папілома схожа на цвітну капусту та часто має гостру структуру, то м'яка фіброма являє собою м'ясисту папулу тілесного або коричневого кольору на тонкій ніжці. Частіше зустрічаються в паховій області, пахви, на складках під грудьми. М'які фіброми починаються з маленьких наростів на шкірі і з часом піднімають на ніжці.

Оскільки ці утворення доброякісні та не становлять загрози, то я рекомендую видаляти їх якщо вони знаходяться в місцях тертя та потенційної травматизації, таких як шия, пахви, пояс, під грудьми. Звичайно ж на обличчі м'які фіброми створюють естетичний дискомфорт та пацієнти звертаються частіше, ніж коли локалізація новоутворення прихована одягом.

М'які фіброми легко видалити за допомогою лазера СО2. Для комфорту пацієнта можна нанести місцеву анестезію. Оскільки новоутворення частіше має ніжку, декількома імпульсами лазера його легко відсікти від шкіри. При необхідності можна віддати на гістологію. Якщо ж м'яка фіброма має форму наросту на шкірі, її легко видалити за допомогою імпульсу низької потужності, зрівнявши опуклість з рівнем шкіри. Таким чином, після загоєння не залишається ніяких слідів, що важливо з естетичних міркувань.
4.Себорейний кератоз
Це доброякісне утворення епідермісу, яке досить таки поширено. Зазвичай не зустрічається в віці до 30 років. Може мати спадковий характер. Пацієнти звертаються частіше, коли утворення турбує з косметичної точки зору. Іноді можлива травматизація елементів в залежності від їх локалізації.

Себорейний кератоз має вигляд піднятих над шкірою сплощених утворень від 0.2 до 2.0 см, які мають гладку або шорстку поверхню. Їх колір може змінюватися від світло-коричневого до чорного. Часто пацієнти говорять, що утворення кришаться, якщо їх чіпати. Згодом кератоми повільно збільшуються в розмірах. Оскільки ці утворення носять доброякісний характер, видалення не обов'язкове, якщо у пацієнта немає скарг та дефект не приносить естетичного дискомфорту. Але найчастіше з віком кератоми набувають поширений характер, і стають причиною занепокоєння пацієнтів.

Лазерне видалення кератом за допомогою лазера CO2 Adonyss є порятунком для таких клієнтів. До мене звертаються багато людей, які видаляли кератоми за допомогою електрокоагуляція або кріотерапії. У першому випадку залишаються шрами на шкірі в місцях видалення, так як вказані вище кератоми є епідермальними структурами, а електрокоагулятор через вплив високих температур, перегріває тканини набагато глибше місця зіткнення, тому виникає глибокий опік, результатом чого і є рубець. У разі кріотерапії, виникають пухирі в реабілітаційному періоді (холодової опік), які в подальшому ускладнюються гіперпігментацією. При лазерній процедурі ерез регульованою потужності, мікрообсягу променя, відсутність температурного опіку глибоких і здорових тканин, відновлення шкірного покриву проходить швидко та без побічних ефектів.
Себорейная кератома відразу після видалення
5.Невуси або родимки
Найчастіше клієнти звертаються до дерматолога через родимки (невуси). Це доброякісні пухлини, що складаються з меланоцитів. Вродженими називають невуси, які з'явилися в перші два роки життя. Якщо невус з'явився після 30 років, це повинно викликати підозру та додатковий контроль за таким утворенням. На розвиток невусів впливає інсоляція, а також гормональні перебудови організму, які виникають в підлітковому віці та під час вагітності. В середньому у кожної людини може бути від 12 до 20 невусів, частіше вони локалізуються на відкритих ділянках шкіри.

Родимки класифікуються залежно від локалізації та глибини залягання клітин:
  • Внутріепідермальних невуси. Це опуклі папули з вираженою або помірною пігментацією. Меланоцити залягають глибоко, аж до підшкірної клітковини. З новоутворення можуть рости волосся.
  • Прикордонні невуси. Найчастіше зустрічаються у дітей, плоскі або злегка підняті над поверхнею коричневі освіти.
  • Складні невуси. Мають гладку або злегка паппіломатозну структуру, в центрі пігментація виражена сильніше, з віком товщають і темніють.
Всі новоутворення необхідно оглядати дерматоскопом та пам'ятати про чотири базові принципи визначення меланоми (АВСD-правило):
  • А - асиметрія (одна половина утворення не схожа на іншу)
  • В - безладні обриси (нерівні, зубчасті).
  • С - різні кольори.
  • D - діаметр більше 6 мм.
При підозрі на меланому, невус потрібно посікти за правилами та відправити на гістологічне дослідження. За допомогою хірургічної насадки лазера Adonyss можна чітко та безкровно провести висічення невуса. Безкровність процедури, при несприятливому результаті гістології, мінімізує ймовірність поширення злоякісних клітин.

Пацієнтам, у яких спостерігаються численні невуси, необхідно кожні 3-12 місяці проходити огляд фахівця з фотофіксацією картини та розміру підозрілих невусів. Також пацієнт повинен самостійно вести контроль за родимками й звертатися до дерматолога при появі таких симптомів: зміна розміру новоутворення, кольору, структури. При косметичних дефектах, які часто мають опуклі епідермальні невуси, їх можна видалити шляхом зрізання лазером та обов'язковим спрямуванням на дослідження в лабораторію.

Пошарове регульоване випарювання тканин з поверхні шкіри після зрізування лазером невуса, дозволяє побачити як глибоко залягає пігмент в дермі і контрольовано видалити небажані елементи не зачіпаючи навколишніх здорових тканин. Епітелізація закінчується на 14-21 день, після чого може спостерігатись незначне червона пляма, яка з часом при належному догляді максимально повертається сталого стану навколишніх тканин.
Невус після видалення
Меланоцитарний невус після видалення
Внутріепідермальних невус відразу після видалення
6.Видалення новоутворень за допомогою сучасного обладнання
Цей процес - один з найулюбленіших для мене, як косметолог, тому що в нашій клініці є сучасний фракцiйний лазерний апарат Adonyss CarbonFrax CO2. Це лазер нового покоління, який ефективно вирішує естетичні проблеми та просто незамінний в практиці дерматолога. Лазер має насадку для фракційної шліфування, а також хірургічний і гінекологічний аплікатори.

Для вирішення цих дерматологічних проблем, я використовую хірургічну насадку, яка має ультра імпульсні, супер імпульсні та безперервні хвилі. Також я можу налаштувати потужність імпульсу, що дозволяє підібрати індивідуальну глибину проникнення променя. Так ми можемо з мінімальним пошкодженням здорових тканин видаляти як мінімальні, так і більш об'ємні новоутворення.

Основна перевага - те, що фракційний лазер не пошкоджує тканини поза зоною дії променя. Це вигідно відрізняє його від більш старих методів видалення, таких як електрокоагуляція та кріодеструкція. Таким чином ми виключаємо опік здорових тканин, що сприяє більш швидкому загоєнню і мінімізує естетичні дефекти, такі як зміна пігментації і рубці.

На даний момент, найбезпечніший, ефективний, контрольований метод корекції бородавок, папілом, кератом та невусів є лазерне видалення за допомогою апарату Adonyss CarbonFrax CO2. Головне правило косметолога - не нашкодь, а косметолога - зроби красиво. Фракційний лазер Adonyss в моїй практиці, як дерматолога-косметолога дозволяє виконати ці правила та дати пацієнту максимальний комфорт й очікуваний результат від процедури.
Головне правило косметолога - не нашкодь, а косметолога - зроби красиво.
Фракційний лазер Adonyss в моїй практиці, як дерматолога-косметолога дозволяє виконати ці правила та дати пацієнту максимальний комфорт й очікуваний результат від процедури.
© 2022 Adonyss. Всі права захищені.